Link reciproc (link exchange): este minunat, este o pacoste sau ceva intre?

Link-urile reciproce sunt dezbatute destul de controversat intre specialistii din domeniu. Unii cred ca acestea sunt minunate altii cred ca sunt o pierdere de timp, iar un alt grup crede ca acestea functioneaza bine dar cu anumite conditii.

link_reciproc

Mai exact, care sunt parerile specialistilor din domeniu?

Sunt 3 grupari principale:

 1. Grupul 1: Linkurile reciproce nu au nici o influenta pentru website-ul tau si pozitionarea in motoarele de cautare.
 2. Grupul 2: Linkurile reciproce functioneaza normal, la fel ca orice alt link catre website-ul tau.
 3. Grupul 3: Exista un procent de diminuare al efectului datorat acestui schimb. Iar un procent mai mare de 33% de linkuri reciproce din totalul de linkuri catre website-ul tau ii pot afecta credibilitatea fata de motoarele de cautare.

Care din cele 3 grupuri are dreptate?

Webmasterii din grupul 3 considera ca un numar prea mare de linkuri reciproce poate dauna website-ului tau. Ideea este ca daca site-ul tau are un nivel de link exchange de 100% aceasta este de fapt o avertizare catre motoarele de cautare ca website-ul tau nu este de incredere.

Totusi, eu consider ca acesta nu este un bun indicator deoarece daca schimbul de linkuri este facut intre website-uri de foarte buna calitate acestea nu au cum sa primeasca o influenta negativa din cauza acestui schimb.

Pentru anumite website-uri chiar este normal sa aiba un nivel ridicat de schimb de linkuri. Cu cat este un topic mai specific cu atat acest procent ridicat de schimburi de linkuri este posibil sa existe. De exemplu ne putem gandi la un subiect gen „Pasarea Colibri”. Majoritatea website-urilor din topul motoarelor de cautare pot avea link reciproc pe acest subiect iar acestea sa adauge valoare fiecaruia dintre ele.

Daca website-urile sunt pe subiecte diferite atunci cred ca este o problema daca avem 100 link exchange.

Sa folosesti sau nu linkuri reciproce (link exhcange)?

Noi consideram ca nu ai de ce sa iti faci griji daca un link este reciproc sau nu. Nu cred ca acest lucrur conteaza. Linkurile reciproce nu sunt nici bune nici rele. Ele sunt doar linkuri si depind doar de calitatea lor, ca provin de pe website-uri de calitate sau nu.

Daca un link provine de pe un website care are continut pe aceeasi tema cu al tau atunci cu siguranta sunt linkuri de calitate. Daca un website ce are continut asemanator cu al tau are un link catre tine poti pune si tu unul catre el fara nici o problema. Trebuie doar sa tii cont ca aceste linkuri sa fii relevante si sa foloseasca vizitatorilor tai.

11 comentarii la „Link reciproc (link exchange): este minunat, este o pacoste sau ceva intre?”

 1. Sunt atat de confuza pe tema asta… Multi zic ca e ok si multi zic ca nu e! Chiar si google scrie ca nu se permite, ce-i drept ei multe chestii nu le permit dar se intampla totusi, sunt prea stricti. Deci mi-a propus cineva sa facem schimb de articole saptamanal – reciproc. Ce sa fac???

  Răspunde
 2. Ok,lucrurile sunt undeva la mijloc si dupa parerea mea,insa intrebarea e alta:cum procedezi in situatia in care foarte bune directoare cu transfer de pagerank iti cere link reciproc?renunt la el sau…?pentru ca oricum sunt foarte multe in aceasta situatie

  Răspunde
  • Da, ai dreptate, insa parerea mea este ca schimbul de link-uri ar trebui facut atunci cand un site este la inceput. De asemenea exista multe alte modalitati mai bune de promovare si de crestere a PR-ului, printre care mentionez 3-way LE sau cumpararea de link-uri de calitate

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.