Saptamana trecuta Google a anuntat oficial ca foloseste viteza de incarcare a site-ului ca unul din cei 200 de factori care influenteaza pozitionarea unui website in motoarele de cautare.

“As part of that effort, today we’re including a new signal in our search ranking algorithms: site speed. Site speed reflects how quickly a website responds to web requests. […]

We’ve decided to take site speed into account in our search rankings. We use a variety of sources to determine the speed of a site relative to other sites.”

Va avea site-ul tau de suferit?

Inginerul de la Google, Matt Cutts spune ca vor avea de suferit destul de putine site-uri momentan. El estimeaza ca in aceasta etapa mai putin de 1% din site-urile existente vor suferi modificari de pozitionare in SERP.

Desi 1% nu pare mult, ar fi o problema daca site-ul tau se afla in acest procent. In acest moment viteza de incarcare a site-ului influenteaza doar site-urile afisate pe Google.com la cautarile pe cuvinte in limba engleza.

Ce ai de facut pentru a mentine pozitia site-ului in rezultatele de cautare Google?

Ar fi cateva lucruri identificate de noi:

  1. In primul rand alege un serviciu de gazduire de calitate cu o buna conexiune la internet. Hostingurile “ïeftine” pot cauza probleme.
  2. Daca serverul pe care ai gazduit site-ul suporta compresie Gzip foloseste acest lucru.
  3. Combina codul extern Javascript intr-un singur fisier. Cu cat mai putine fisiere sunt apelate de server cu atat viteza de incarcare creste.
  4. Compreseaza codul Javascript pentru a realiza fisiere mai mici.
  5. Combina fisierele CSS utilizate intr-un singur fisier si acest la randul lui sa fie compresat.
  6. Foloseste cat mai putine imagini si acestea sa fie la randul lor cat mai bine compresate. Majoritatea uneltelor de grafica permit compresarea pozelor pentru zona web.
  7. Pune codurile de urmarire folosite in site-ul tau (gen trafic.ro sau google analytics) la sfarsitul paginilor din site.

Cu cat paginile site-ului tau se vor incarca mai repede audienta va creste. Majoritatea utilizatorilor de internet vor rezultate imediate, nu au rabdare prea multa cu incarcarea unei pagini web.

Viteza de incarcare nu este cel mai important factor pe care il ia in considerare Google.