1. Necesitatea utilizarii categoriilor
Organizarea articolelor in categorii este foarte utila in cadrul unui site complex. Pentru a intelege aceasta necesitate, haideti sa studiem un caz foarte simplu:
Sa ne imaginam ca avem un restaurant cu o gama larga de sortimente (ciorbe, fripturi, deserturi, bauturi etc). Dorim sa avem in site o zona cu aceste tipuri de sortimente astfel incat, in momentul cand vizitatorul da click pe “ciorbe” i se va afisa o lista cu toate tipurile de ciorbe pe care le avem (ciorba de burta, ciorba de legume etc), cand da click pe “bauturi” i se va afisa o lista cu toate bauturile pe care le avem (Racoritoare Fanta, Racoritoare Cola, Sampanie Angeli etc) si asa mai departe.
O modalitate simpla si flexibila de a implementa modelul de mai sus este organizarea articolelor in categorii, astfel : articolele intitulate “Sampanie Angeli”,”Racoritoare Fanta”, “Racoritoare Cola” vor fi plasate in cadrul categoriei “Bauturi”, articolele intitulate “Ciorba de burta” respectiv “Ciorba de legume” vor fi plaste in cadrul categoriei “Ciorbe” si asa mai departe.
2. Crearea unei noi categorii, editare/stergere
Pentru a organiza articolele in categoriile de mai sus, primul pas consta in crearea categoriilor propriu-zise. Pentru a crea o categorie noua, dam click pe eticheta Categories din cadrul sectiunii Posts din partea de administrare a site-ului. Daca pe serverul dvs aveti instalata varianta in romana a wordpress-ului, puteti adauga o categorie noua dand click pe eticheta Categorii din cadrul sectiunii Articole:
Pentru a adauga o categorie noua trebuie sa specificam pentru inceput numele categoriei. Numele il vom tasta in casuta intitulata Name/Nume, apoi dam click pe butonul Add New Category/Adaugati categorie noua din partea de jos a formularului. In imaginea de mai jos vom crea categoria intitulata “Ciorbe” :
In urma crearii categoriei, in tabelul din partea dreapta se va insera automat noua cateogire. Haideti sa introducem si celalalte categorii si sa revizualizam tabelul de cateogrii. In urma inserarii tabelul nostru va arata asa:
Dupa cum observati avem un mic “intrus” in acest tabel si anume o categorie pe care noi nu am creat-o, dar care era initial in tabel si anume Uncategorized/Fara categorie. Aceasta categorie este creata implicit de catre WordPress si din pacate nu putem sa o stergem/editam decat daca avem cateva cunostinte minime legate de baze de date asa ca .. va trebui sa invatam sa o suportam.
Dar ce se intampla daca am scris numele unei categorii gresit? Dar daca consider ca nu mai am nevoie de o anumita categorie? Toate categoriile create pot fi editate respectiv sterse. Pentru a face asta, nu trebuie decat sa ne deplasam cu mouse-ul deasupra unei categorii din tabel si imediat ni se vor afisa cateve unelte pentru a manevra categoria:
In momentul in care ne deplasam cu mouse-ul in afara numelui categoriei, optiunile vor disparea.
Pentru a sterge o categorie vom da click pe optiunea Delete/Stergeti. O mica alerta va fi afisata rugandu-ne sa confirmam stergerea. Vom da click pe butonu Ok.
Pentru a edita numele unei categorii, vom da click pe optiunea Edit/Modificati sau direct pe numele categoriei. In noua pagina ce va aparea, tastati in casuta etichetata prin Name/Nume noul nume al categoriei, apoi dati click pe butonul Update/Actualizati din partea de jos a paginii :
3. Plasarea unui articol in cadrul unei categorii
Acum ca am creat categoriile, putem sa plasam articolele noastre in categoriile corespunzatoare. Daca nu stiti cum sa creati sau sa editati un articol vizualizati sectiunea Creare articole si apoi reveniti.
Consideram ca avem articolul “Racoritoare Fanta” si dorim sa-l plasam in categoria “Bauturi”. Dam click pe eticheta Posts/Articole din cadrul sectiunii Posts, iar din lista de articole dam click pe articolul pe care dorim sa-l incadram in noua categorie. (in cazul nostru articolul “Racoritoare Fanta”). In partea dreapta a ecranului avem o lista cu categoriile create. Implicit, este bifata categoria Uncategorized/Fara categorie. Debifam casuta corespunzatoare categoriei Uncategorized si bifam casuta corespunzatoare categoriei “Bauturi”, apoi dam click pe butonul Update/Actualizare:
Daca mai tarziu doriti sa plasati articolul in alta categorie, repetati etapele de mai sus.
4. Lucrul cu categorii la nivel mai detaliat
In sectiunile precedente am prezentat lucrul cu categoriile la un nivel elementar. Haideti sa discutam putin mai detaliat despre ele :
In WordPress o categorie are (pe langa nume) un asa-zis slug si optional un parinte si o descriere.
Ce reprezinta “slug”-ul?
Slug-ul reprezinta forma numelui categoriei ce va aparea in link. Implicit, slug-ul are aceeasi valoare ca numele categoriei. Haideti sa luam un exemplu simplu pentru a intelege mai bine :
Sa presupunem ca site-ul dedicat restaurantului nostru se afla la adresa http://www.restaurant.ro. Cand dam click pe butonul “Ciorbe” pentru a vedea lista cu ciorbele din restaurantul nostru, linkul din browser se va schimba in :
http://www.restaurant.ro/category/ciorbe/
(daca ati setat permalinkurile intr-un mod corespunzator)
Daca modificam slug-ul din ciorbe in supe, numele categoriei se va pastra (“Cirobe”), dar cand dam click pe butonul “Ciorbe” linkul va fi de forma :
http://www.restaurant.ro/category/supe/
Ce reprezinta parintele unei categorii?
Pentru a intelege mai usor notiunea de categorie parinte, haideti sa mai diversificam gama de produse a restaurantului nostru. Vrem ca deserturile sa fie impartie in doua categorii : “Inghetata” si “Prajituri”, dar vrem in acelasi timp sa pastram categoria “Deserturi”. Prin urmare vom crea doua subcategorii numite “Inghetata”, respectiv “Prajituri” care vor avea drept categorie parinte categoria “Deserturi”.
Sa presupunem ca avem articolul “Inghetata Panda” si il plasam in categoria “Inghetata”, respectiv articolul “Prajitura Diplomat” ce il plasam in categoria “Prajituri”.
In momentul in care dam click pe butonul “Inghetata” va fi afisat articolul “Inghetata Panda”, respectiv cand dam click pe butonul “Prajituri” va fi afisat articolul “Prajitura Diplomat”. Dar ce se intampla cand vom da click pe butonul “Deserturi”? Vor fi afisate ambele articole, deoarece, ambele articole vor face parte in mod automat si din categoria “Deserturi”.
Ce reprezinta descrierea unei categorii?
Daca veti considera ca exista o sansa sa uitati intr-o zi ce anume ati dorit sa stocati in cadrul unei categorii sau nu sunteti singura persoana care administreasa site-ul si probabil nu va intelege la ce anume este utila categoria respectiva, puteti sa lasati o descriere mai lunga sau mai scurta.
Cum setam caracteristicile de mai sus unei categorii? In pagina de creare a categoriei imediat sub casuta de text in care precizam numele categoriei, avem o casuta de text etichetata prin slug. In aceasta sectiune putem preciza “slug”-ul categoriei noastre.
Pentru a seta parintele categoriei, selectam din lista de categorii etichetata prin Parent/Parinte categoria care dorim sa fie parintele noii categorii. Si in sfarsit, pentru a oferi o descriere categoriei noastre, completam campul text etichetat prin Description/Descriere:
Hadeti sa ne concentram putin asupra tabelului din partea dreapta a paginii. Dupa cum am mai discutat, prima coloana a tabelului reprezinta numele categoriei. Coloana Description/Descriere afiseaza descrierea categoriei curente, iar coloana Slug afiseaza slug-ul categoriei curente. Ultima coloana afiseaza numarul de articole plasate in categoria curenta. In cazul imaginii de mai jos, in categoria “Bauturi” se afla un singur articol, iar 2 dintre ele apartin categoriei Uncategorized:
Pentru a sterge mai multe categorii simultan, se poate utiliza optiunea de Bulk Actions/Actiuni Generale – marcata in imaginea precedenta. Bifati categoriile pe care doriti sa le stergeti, selectati optiunea Delete/Stergeti din lista marcata cu rosu apoi dati click pe Apply/Aplica.
Buna!Cum fac sa-mi apara toate categoriile pe prima pagina,in site?Multumesc
Este ceva mai complicat. Ar trebui sa inserezi un slider care sa iti permita afisarea unui numar mai mare de categorii. Dar trebuie sa vezi daca tema iti permite. Sau poti incerca alta tema.
Buna!
Cum fac sa imi apăra categoriile pe pagina home.
As vrea sa imi setez o imagine reprezentativa pentru fiecare categorie și toate sa apăra pe pagina Home și sa poată fi accesate ușor!
Totul depinde de tema pe care o utilizezi pentru afisarea pe homepage. Iar pentru a seta imagini la categorii sunt multe pluginuri care te ajuta sa faci asta: https://wordpress.org/plugins/search/Categories+Images/
Multumesc pentru raspunsul anterior.Sa inteleg ca indiferent de ce tema as folosi (acum am instalat smartshop)nu se poate face ceea ce as dori eu in legatura cu debifarea automata.
N-are legatura cu thema folosita, asa e facut sistemul sa mearga.
se poate sa imi afiseze subcategoriile doar pentru categoriile principale selectate(bifate) si cand bifez o noua categorie ce anterioara sa se debifeze automat
Multumesc
Buna ziua,
Cele bifate se vor afisa intotdeauna in fata celor nebifate. Deselectarea automata a uneia la bifarea alteia nu se poate pentru ca sunt checkboxuri care permit selectie multipla.
Rugaminte :Cum sa setez ca sa imi apara doar un numar de 10 articole de ex pe prima pagina ,ulterior restul sa apara in pagina a 2-a s.a.m.d.
Va rog mult daca imi puteti raspunde
Multumesc
Cu stima
Liliana Dumitru
Buna ziua,
In zona de setting -> Reading -> Blog pages show at most > 10 , cel mai probabil aveti acolo cifra 5, schimbati cu 10 si veti avea 10 articole pe prima pagina. Pentru urmatoarele 10 veti avea nevoie de instalarea unui plugin de paginatie, recomand wp-pagenavi.