RO

Istoria web design-ului

Generațiile născute dupa 1990 probabil se întreabă cum au supraviețuit părinții lor fără internet și web site-uri.
Dar da, pot spune cu siguranță că a existat o viață frumoasă și înainte de apariția Internetului. Cu toate acestea, Internetul a schimbat lumea așa cum o cunoșteam eu pentru totdeauna.

Tehnologia evoluează extrem de rapid iar oamenii asimilează toate aceste tehnologii aproape la fel de rapid. Deși sunt puțin peste 30 de ani de când a apărut internetul, cred că ar fi interesant să știm de unde a pornit și o dată cu el paginile web.

În acest moment numărul de pagini web este de peste 2 Miliarde conform https://www.worldwidewebsize.com/.
Ca să le citim pe toate (la 5 min alocate de pagină) ne-ar trebui aproximativ 166 de milioane de ore / 6.944.000 zile / sau aproximativ 19.000 de ani (fără să facem alte activitați).

Mulțumită inginerilor, programatorilor, graficienilor și tuturor celor care au adus inovații în domeniu, în 1991 a vazut lumina zilei primul website. De fapt istoria începe puțin mai devreme cu câtiva ani buni.

1969 Octombrie  – Crearea ARPANET

Primul prototip de internet realizat de departamentul apararii din U.S. Advanced Research Projects Agency Network- au realizat prima retea de calculatoare care comunicau intr-o singura retea.

Un computer era localizat în laboratorul Universității UCLA iar al doilea în laboratorul Universității Standford. A fost vizualizat un mesaj simplu de LOGIN după care rețeaua a picat. Dar a fost primul pas pe lună.

Anii 70’ – Lansarea protocolului TCP/IP

Vinton Cerf si Robert Kahn au lansat protocolul utilizat si astazi in internet TCP/IP (Transmission Control Protocol si Internet Protocol), o mare realizare inginereasca.

1971 – a fost transmis primul e-mail

Programatorul Ray Tomlinson a transmis primul mesaj pe email in anul 1971. Tot el s-a gandit pentru prima data sa utilizeze semnul @ pentru a desparti adresa de email intre numele utilizatorului si providerul acestui serviciu.

1983 – ARPANET adopta TCP/IP

Acesta a fost si momentul cand au inceput sa apara “retele de retele” de calculatoare care de fapt a devenit Internetul modern pe care functionam si astazi.

1990 – 1992 apare WWW (World Wide Web)

Tim Berners-Lee (cunoscut ca si TimBL) inventeaza WWW (World Wide Web). WWW fiind un protocol de comunicare intre un server si un browser. Si astazi TimBL este director W3C World Wide Web Consortium care se ocupa de dezvoltarea continua a web-ului.

1992 – a fost lansat primul website

Primul website a fost lansat in 1992 (multumita CERN), inca mai exista si astazi: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

1993 – a aparut ALIWEB primul motor de cautare

In 1993 a aparut ALIWEB (Archie Like Indexing for the WEB) considerat a fi primul motor de cautare. La sfarsitul lui 1993 erau 623 de site-uri web conform unui studiu facut de cercetatorul MIT: Matthew Gray.

1994 – primul baner web

Desi majoritatea paginilor erau simple in 1994 a aparut si primul banner web creat pentru cei de la AT&T. Pana la mijlocul lui 1994 erau deja 2738 de website-uri conform statisticii lui Gray

Yahoo a fost lansat in Ianuarie 1994 de catre Jerry Yang si  David Filo si arata cam asa:

Sursa: https://www.webdesignmuseum.org/timeline/yahoo-1994

1994 – 1998 dezvoltarea rapida a tehnologiilor web incepe

Intre acesti ani au aparut foarte multe unelte noi pentru dezvoltarea paginilor web. Peste 250 de culori au devenit disponibile designerilor, paginile web au devenit ca niste caleidoscoape stralucitoare, butoane colorate peste tot, chiar si efecte 3D.

1995 – JavaScript

Diverse elemente animate care iti furau privirea, sclipeau, straluceau isi schimbau culorile, au aparut o data cu tehnologia Javascript in 1995, care a deschis noi orizonturi fata de HTML (care este destul de static).

1996 – animatii Flash

Desi Javascript este folosit si astazi cu succes, in 1996 aceasta tehnologie a fost umbrita de animatiile realizate in Flash. Acestea au eliminat multe limitari tehnice existente in acea perioada. Iar totul se intampla utilizand o singura unealta: Flash. Din pacate aceasta tehnologie consuma multe resurse iar in 2007 a fost abandonata de Apple pe telefoanele iPhone iar de atunci a inceput un usor declin iar astazi nu mai este aproape deloc folosita.

1996 a fost lansat CSS-ul

CSS = Cascading Style Sheets. Acesta a prins viata in 1996 sub indrumarea lui Håkon Wium Lie care a venit de fapt cu primele propuneri prin 1994. A fost adoptat rapid de W3C iar de atunci s-a dezvoltat impresionant. CSS-ul a deschis multe usi pentru graficieni oferindu-le posibilitatea de a se focusa pe elemente cum ar fi meniurile structurate, unelte de navigare si un continut mult mai organizat. Deasemeni tehnologia CSS a ajutat destul de mult si la cresterea vitezei de incarcare a website-urilor. CSS este astazi probabil cel mai important limbaj pe care trebuie sa il cunoasca un web designer.

1996 – CNN – un website reprezentativ pentru aceasta perioada:

1997 – iar Yahoo arata cam asa:

Sursa: https://www.webdesignmuseum.org/timeline/yahoo-1997

Noul mileniu in web design: 1998-2002

In acest punct dezvoltatorii web au suficiente tehnologii si unelte la dispozitie pentru a dezvolta continut cat mai complex.

1998 – apare Google Beta

2000 – Y2K

Toate pareau a merge foarte bine dar pe masura ce se apropia Y2K  ingrijorarile au crescut si parea ca se va termina internetul. Dar s-a dovedit a fi doar un punct de cotitura si un moment excelent pentru a lucra in domeniul web design-ului.

2000 a fost lansat PayPal

Cea mai mare companie de plati online a prins viata aducand un plus major economiei online.

Sursa: https://vator.tv/news/2018-02-05-when-paypal-was-young-the-early-years

2001 apare Wikipedia

Prima resursa consistenta de informatii integrate

2003 a fost lansat WordPress

WordPress a permis utilizatorilor cu putine cunostinte tehnice sa isi creeze propriile blog-uri printr-un sistem de plugin-uri si template-uri. WordPress a devenit atat de popular, incat astazi este cea mai utilizata platforma de management de continut din lume (CMS = Content Management System). In acest moment peste 43% din website-urile existente folosesc WordPress fiind platforma CMS preferata de 65% dintre utilizatori/dezvoltatori.

2004 a fost creat Facebook

Initial a fost rezervat doar studentilor iar in 2006 a fost deschis publicului larg. Cu un design aerisit, Facebook a fost extrem de bine primit de utilizatorii de internet. Cu aproximativ 3 miliarde de utilizatori astazi nu putem contesta succesul vizual pe care l-a avut Facebook in zona de web design.

2006 – cuvantul “googling” a devenit un verb

Cuvantul “googling” a devenit un verb in Oxford English Dictionary. Popularitatea si succesul Google a inspirat indirect dezvoltarea CSS-ului dar si a internetului in general.

2007 – web design pentru mobil

De cand a fost lansat primul iPhone in Iunie 2007 lumea nu a mai fost la fel. Inclusiv web design-ul a pornit pe alt drum absolut spectaculos. Noua modalitate de a face scroll a necesitat o schimbare radicala a layout-ului unei pagini web mult diferita fata de desktop. Pentru web designeri prima idee a fost sa utilizeze un sistem de tip grila. Dupa cateva incercari, sistemul de grile 960 impartit pe 12 coloane a castigat si a devenit ceva ce web designer-ii folosesc si astazi.

2010 – a aparut Bootstrap

Bootstrap a continuat standardizarea grilelor dar a venit si cu multe elemente predefinite ce au usurat munca web designerilor. In acelasi timp s-a dezvoltat si conceptul de “Flat Design” care a presupus simplificarea vizuala a design-ului

2010 – conceptul Resposive Web Design

Conceptul Resposive Web Design a prins viata datorita genialitatii lui Ethan Marcotte si inca este folosit si astazi. Conceptul permite utilizarea aceluiasi continut dar pozitionat diferit in functie de dimensiunea ecranului. Datorita acestei inovatii nu a mai fost necesar sa se construiasca website-uri separate pentru mobil.

2015 pana astazi

  • varietate mai mare de CMS-uri (WordPress, Joomla, Drupal, Craft, Magento etc);
  • Platforme de tip “website builder” pentru construit website-uri doar cu “drag and drop” sau unelte extrem de usor de utilizat (Wix, Webflow etc);
  • au aparut trenduri in web design de genul “broken grid”, “layout asimetric” sau “monocromatic layout”;
  • Optimizarea de tip SEO (Search Engine Optimization) a atins un nivel extrem de sofisticat si am inceput sa auzim termeni de tipul WhiteHat sau BlackHat (care reprezinta abordarea tehnica de realizare a SEO)
  • Mixul de marketing online a devenit tot mai complex incluzand campanii mixte in Search, Social Media sau pur si simplu reclame platite.
Cred ca am atins doar suprafata povestii. Dar sper ca aceasta scurta istorie sa ne reaminteasca drumul frumos pe care l-a parcurs tehnologia din domeniul web.

Articol realizat de Gabriel Dulan

2 comentarii la „Istoria web design-ului”

  1. Da, interesantă evoluția, în felul acesta știrea zboară cu viteza gândului, nu mai poate fi nimic ascuns sub oboroc. Tehnologia e bună, dar, depinde cum o folosești. La ora actuală, indiferent unde te uiți, îi vezi cu tehnologia în mână, nu mai contează, tânăr sau bătrân, este un fel de-a fi, te reprezintă ! O fi de bine, o fi de rău, timpul o va demonstra ?!

    Răspunde

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.